^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

 

 

Ivo Bos

Afgebeeld kaartje is verzonden vanaf OUD-BEIJERLAND op 30 december 1889 en de gemeente aldaar verzoekt om het geboorte-extract van

 IVO BOS
geboren op 16 april 1874.

Het extract wordt verzocht ten dienste van de arbeidswet.
Op het kaartje staat tevens de opmerking “Verzonden 31 dec 1889”. Ik ga er vanuit dat dit door de Zuidlandse ambtenaar is genoteerd. Zowel de post als het gemeentelijk apparaat in Zuidland werkten toentertijd kennelijk voortvarend.

Puur alleen met dit kaartje weten we nu al dat IVO BOS geboren is in Zuidland en dat hij op 
vijftienjarige leeftijd werkt/gaat werken in Oud-Beijerland.

Gezien het tijdsbeeld en de vervoermiddelen toentertijd lijkt het mij niet aannemelijk dat Ivo iedere dag vanuit Zuidland naar zijn werk ging. Misschien was hij ergens in de kost, of wellicht woonde hij toen al niet meer in Zuidland, maar in Oud Beijerland.

 

De volgende stap is het internet. Allereerst de officiële database van stamboomonderzoekend Nederland: GenLias (www.genlias.nl) We tikken de naam IVO BOS in en krijgen slechts twee resultaten. Dat houdt het in ieder geval overzichtelijk. 

verhaalachterkaartje-ivo-bos 591 x 453

 De eerste GenLias vermelding is een geboorte-inschrijving te Zuidland van IVO BOS die is geboren op 16 april 1876. De geboorte-akte vermeld ook de vader en moeder: JACOB BOS en LIJNTJE MOLENDIJK.

 

Is het u ook opgevallen? Het geboortejaar klopt niet. Op het kaartje staat 1874, in GenLias staat 1876. Wat is hier gebeurd? Heeft een ambtenaar een tikfoutje gemaakt (danwel toen in 1889, danwel in GenLias)? Of is er iets anders aan de hand. Heeft onze IVO zich wellicht bij zijn werkgever ouder voorgedaan (15 jaar) dan hij daadwerkelijk was (13 jaar)? We zoeken verder.

 

De tweede GenLias hit komt niet uit Zuidland (maar Andel) en kent andere ouders en is daarom niet de IVO BOS die wij zoeken. Dat we geen overlijdenskaart vinden van Ivo is vreemd, maar aan de andere kant zijn nog altijd niet alle databases gevuld, zijn er archieven verloren gegaan en kunnen namen foutief gespeld/ingevoerd worden waardoor zoeken lastiger wordt.

 

Ik besluit in GenLias iets meer te zoeken over de ouders van Ivo en al snel vind ik het mogelijk antwoord op een van onze vragen. Ik zie namelijk dat de ouders van Ivo op 17 maart 1881 nog een zoon hebben gekregen: Klaas. En Klaas is geboren in Piershil, waardoor we er voorzichtig vanuit kunnen gaan dat de familie Bos toen in Piershil woonachtig waren.

 

Tevens heeft Ivo nog een oudere broer: Pieter, die op 26 augustus 1874 (!) is geboren te Spijkenisse. Allereerst waren de ouders van Ivo blijkbaar niet honkvast en ten tweede is een zoon krijgen in april en augustus van hetzelfde jaar onwaarschijnlijk. Dit leert ons dat de geboortedatum van Ivo in GenLias waarschijnlijk de juiste is, en die van ons kaartje onjuist.

 

Ivo’s ouders zijn getrouwd in Hekelingen op 19 juni 1874 (en dus al in verwachting van Pieter...) en waren 24 en 20 jaar oud. De vader van Lijntje Molendijk heette Ivo Molendijk en dus is onze IVO BOS vernoemd naar zijn grootvader van moeders kant.
Verder kreeg onze Ivo nog een zusje Alijda (20 februari 1883 te Nieuw Beijerland), zusje Willemijntje (15 december 1887 te Oud Beijerland, overleden op 8 jarige leeftijd), zusje Cornelia (11 september 1893 te Oud Beijerland, overleden na 8 maanden) en nog een Cornelia (14 april 1895 te Oud Beijerland).

 

Aan de geboorteplaatsen van Ivo’s zusjes kunnen we afleiden dat de familie ten tijde van het verzenden van ons kaartje, 1889, woonachtig was in Oud Beijerland.

 


In GenLias vinden we vervolgens de trouwaktes van Pieter, Klaas, Alijda en Cornelia, maar niet van Ivo. De vader van Ivo overlijdt in 1925, zijn moeder in 1926.
Natuurlijk kunnen via GenLias de voorouders van Ivo Bos verder uitzoeken, maar voor dit verhaal zijn we vooral geïnteresseerd in Ivo zelf en daar brengt GenLias ons niet verder.

Voorne Putten, Goeree Overflakkee en de Hoeksche Waard zitten grotendeels al wel in GenLias, maar Rotterdam en aanverwante gemeenten (Hoogvliet, Poortugaal, Rhoon etc) nog niet. Aangezien we nog niet alle aktes hebben gevonden die we zoeken, besluit ik naar het online archief van Rotterdam te gaan (www.gemeentearchief.rotterdam.nl) .

Ik tik “Ivo Bos” in en zie in de stamboomopties dat het gelijk raak is. Een trouwakte van onze Ivo. Op 2 november 1898 trouwt hij te Rotterdam met Adriaantje Verheul uit Hoogvliet.

 

Samen krijgen ze  acht kinderen (Lijntje (1900, overlijdt na vijf maanden), Lijntje (1901), Jacob (1902), Adriaantje (1903), Willemijntje (1904), Gerritje (1905), Lena (1906) en Ivo (1908).

 

Er bevindt zich geen overlijdensakte van Ivo in GenLias of het Rotterdams gemeentearchief. Dit zou kunnen omdat hij niet in deze gemeenten is overleden, of is overleden na 1960 (momenteel worden alleen overlijdensakties t/m 1960 ingevoerd, wat zou betekenen dat hij minimaal 84 jaar oud is geworden).

 

Iedereen kent de internetzoekmachine Google inmiddels wel. Google is uw vriend, zeg ik altijd. Als u een probleem heeft op wat voor gebied dan ook: meestal bent u niet de eerste en zijn er altijd gelijkgezinden op het grote internet te vinden, en meestal de oplossing voor uw probleem ook.

 

Ik tik “Ivo Bos” in. Ik kom een vermelding tegen op het prikbord van de Gemeente Rotterdam  waarin familie van Ivo Bos op zoek is naar informatie. Kijk eens aan. Onze zoektocht is ten einde, maar wellicht kunnen we de familie helpen met wat wij gevonden hebben. In ieder geval het kaartje is wellicht voor hen interessant.