^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

 

 

Simon Kabbedijk

Img00021Vanuit Leiden is dit kaartje op 31 mei 1883 verzonden aan de gemeente Zuidland. Het betreft een bekendmaking van de legeringsplaats van een soldaat/matroos.
Aan het kaartje zie ik niet dat het een verhuizing betreft, maar het lijkt meer een mededeling van gegevens. Blijkbaar was het gewoon om bij de (definitieve) stationering van een soldaat, zijn eigenlijk woonplaatsgemeente hier van op de hoogte te stellen. En hoewel dit een gemeentelijke dienstkaart betreft, is het gemarkeerd met een stempel van het “Commando der stad Leyden’.


In ieder geval informeert Leiden ons, dat Simon Kabbedijk, geboren op 15 december 1863, per 27 mei 1883 gestationeerd is in de Doelen Kazerne te Leiden.
Hij is geboren te Zuidland en bij kerkgenootschap staat “Nederduitsch Hervormd” en verder is hij nog ongehuwd.
Vermoedelijk dienstplichtig en Simon is dus als 19 jarige zijn plicht gaan vervullen. We gaan eens kijken of meer over Simon te weten kunnen gaan komen.

Allereerst gaan we eens in Wiewaswie.nl kijken, en daar vinden we zijn geboorteakte. Inderdaad geboren op 15 december 1863 en zoon van Willem Kabbedijk (geb 1827) en Lena Bestebreurtje (geb 1822) . Simon’s ouders zijn in 1857 getrouwd waarbij zijn moeder al een zoon (Cornelis Bestebreurtje) en een dochter had, Elisabeth Bestebreurtje (geboren in 1857 en erkend door Willem bij het huwelijk waarna zij Kabbedijk heette).
Tevens kegen Willem en Lena nog vier kinderen maar moeten zij veel verdriet gekend hebben. Arie werd geboren in 1858 (overleden met 1 jaar), Maria in 1861 (overleden met 1 jaar), Maria in 1862 (overleden met anderhalf jaar) en onze Simon in 1863. Om de ellende compleet te maken overleed Elisabeth in 1888 op 31-jarige leeftijd. Vader Willem overleed drie jaar later in 1891 op 64-jarige leeftijd.

Veel verdriet dus. Hopelijk is het Simon zelf beter vergaan. In WiewasWie vind ik een huwelijksakte van Simon, maar verrassend genoeg niet in Zuidland, ook niet in Leiden, maar in Breda. Want Simon trouwt op 14 februari 1898, als hij 34 jaar is, met Joanne Verheezen (27 jaar) uit Woensdrecht.

Dan is het vreemde dat ik in WiewasWie wel een trouwakte vind van een kennelijke dochter van het echtpaar maar niet de bijbehorende geboorteakte. De trouwakte is van Elisabeth Kabbedijk die op 29 jarige leeftijd, op 12 oktober 1932 trouwt te Amsterdam met een (reeds gescheiden) Frans Conrad Endlich.
In deze trouwakte staat vermeld dat Elisabeth is geboren in Teteringen. Ik zoek uit waar het archief van Teteringen te vinden is. Blijkbaar valt dit onder Breda en zodoende probeer ik het bij het Brabants Historisch Informatiecentrum (www.bhic) maar vind daar niet meer informatie dan wat er in WiewasWie staat. Heel vreemd. De termijn voor geboorteakten is 100 jaar, waardoor als Elisabeth in 1903 geboren is, deze wel vrijgegeven is. Echter kan het zo zijn dat deze nog niet is ingevoerd in enig systeem.

In WiewasWie vind ik dus niet meer informatie over Simon, ook niet een overlijdensakte. Van zijn vrouw, Joanna Verheezen vind ik wel een overlijdensakte. Zij is in 1935 op 64-jarige leeftijd te Rotterdam overleden.
In de streekarchieven van Voorne Putten (Zuidland), Leiden en Breda (Teteringen) is ook geen extra informatie. Ik besluit in het archief van Amsterdam ook nog een poging te wagen. Daar kun je wel gezinskaartenscans kopen maar de trouwaktes kan ik nergens vinden.

De archiefzoektocht lijkt niet echt te lukken. Dan maar hopen dat iemand al eens familie-onderzoek heeft gedaan en dit op internet heeft gepubliceerd. Ik ga naar mijn vriend Google en tik Simon Kabbedijk in.
Ik vind een aantal websites van stambomen waar Simon en of zijn vrouw in voorkomen. Echter in geen van deze websites wordt melding gemaakt van een dochter (of andere kinderen). Ofwel, wij hebben al meer informatie boven water gehaald dan deze andere websites weet van hebben.

Toch zint het mij niet en na enige tijd rondsurfen, besef ik dat ik een fout heb gemaakt. Ik heb gezocht in het BHIC, het Brabants Historisch Informatie centrum. Maar er blijkt ook gewoon een Bredaas stadsarchief te zijn (www.stadsarchief.breda.nl). Als ik daar in ga zoeken, vind ik ineens veel meer. Heel veel meer!!
Zo heb ik bijvoorbeeld online inzicht in de originele trouwakte (zie hieronder).


SIMON KABBEDIJK TROUWAKTE 396 x 600Het leuke hiervan is, dat hier beroepen bij vermeld staan, en onze Simon was…koetsier.
Bij woonplaats staat “Ginneken” (als ik het goed lees) en zijn aanstaande vrouw was zonder beroep en wonende te Breda.
Tevens zien we op pagina2 de getuigen, allemaal Brabanders, en dat vind ik helemaal leuk, de handtekening van Simon Kabbedijk. Toch leuk om zo iets persoonlijks te vinden.

Breda heeft kennelijk alle documenten ingescand en ik voel mij als een kind in een snoepwinkel. Ik besluit om maar niet alle scans hier te plaatsen en vertel u mijn bevindingen. U kunt zelf de betreffende documenten terugvinden op de, voor mij nu al legendarische website van het Bredaas archief.
Simon en Joanna kregen vijf kinderen, te weten Maria (1899), Helena (1900), Elisabeth (1903), Margaretha (1904, overleden met 1 jaar. Een pijnlijk familie –traditie, helaas), Willem (1905) en Nellij (1916, en ook overleden met 1 jaar).
Simon woonde van 1897-1898 in Ginneken, verhuisde toen naar Teteringen waar ze samen gingen wonen, en waar ook Simon’s moeder, Lena Bestebreurtje vanuit Zuidland bij hen komt wonen. Zij overlijdt in 1903. Ze blijven in Teteringen wonen tot 1927, waarna ze verhuizen naar Breda.
Simon en zijn vrouw verlaten Breda en Brabant in 1929 en vestigen zich in Rotterdam aan de Kipstraat, waar hun dochter in 1927 naar toe is verhuisd.

In de aktes staan verschillende beroepen van Simon. Zo staat hij vermeld als koetsier, korveeër en oppasser, maar ook als werkman aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda (1905). Onze Simon is dus bij het leger blijven hangen.

Ik zoek nog in het archief van Rotterdam naar een eventuele overlijdensakte van Simon, maar vindt deze in eerste instantie niet. Ik zoek vervolgens op zijn vrouw en vindt dan wel de overlijdensakte van Simon (foutief ingevoerd als Simons Krabbedijk), overleden op 28 december 1930, op 67-jarige leeftijd.

En zo eindigt een middagje speuren op het internet. Het bleek een uitdagende en interessante speurtocht met verrassende resultaten. Dit was het verhaal van Simon Kabbedijk. Ik kijk uit naar mijn volgende zoektocht.

 

SIMON KABBEDIJK TROUWAKTE-deel2 434 x 600