^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

 

 

Cornelis Kraaijenbrink

We hebben een document, afkomstig van de Burgemeester van 's-Gravezande. Deze brief is gedateerd op 18 november 1891, met stempels van 's-Gravenzande en Rotterdam (daar was toen het distributiecentrum van de post blijkbaar al).
Aan de ambtenaar van de burgelijke stand van de gemeente Zuidland wordt een geboorteakte verzocht. 
Het betreft de geboorteaktie van CORNELIS KRAAIJENBRINK, geboren 28 november 1872 te Uwent (oud Nederlands, waarmee "in uw gemeente" wordt bedoeld).
Het onderwerp van dit verzoek betreft de Nationale Militie.
Img00011Ik vermoed een soort van dienstplicht oproep/verificatie, aangezien de persoon in kwestie op moment van schrijven 19 jaar was.
Ik ben zelf opgegroeid in een Zuidland waar de naam Kraaijenbrink redelijk Slands geworden is, maar geografisch & demografisch gezien lijkt mij de naam (en bijna alles wat op “ink” eindigt) uit Twente/Achterhoek en omstreken te komen.

 

 In ieder geval hebben we onze basis gegevens waarmee het internet op kunnen om te kijken wat we over deze Cornelis te weten kunnen komen.

Allereerst kijken we eens in WiewasWie (vroeger GENLIAS), zeg maar het verzameld Nederlands archief op internet. Voornaam, achternaam en geboortejaar intikken en ja hoor, we vinden zijn geboorteakte. Cornelis Kraaijenbrink van 28-11-1872, geboren te Zuidland en zoon van JAN KRAAIJENBRINK en CORNELIA HEIJSTEK. Jan en Cornelia zijn in Zuidland getrouwd in 1867 en hebben daarna helaas drie maal een kind in het eerste levensjaar moeten begraven. Uiteindelijk zijn Maartje (1871) en Cornelis overgebleven.

Ik zie dat vader Jan in 1905, op 61 jarige leeftijd, is overleden in ’s-Gravenzande. Daarmee hebben we gelijk de link met ’s-Gravenzande gemaakt, waar onze brief vandaan kwam. Blijkbaar is de familie ergens tussen 1872 en 1905 verhuisd. 
Dit maakt het zoeken iets gemakkelijker want er zijn redelijk wat Cornelis Kraaijenbrink’s te vinden, maar als ik in s’-Gravenzande ga kijken, zie ik maar drie vermeldingen in WiewasWie.

 

Het betreffen drie geboorten (Maarten in 1901, Margaretha Catharina in 1902, en Johan in 1907 die helaas niet ouder wordt dan 2 maanden). Hierbij is de vader Cornelis Kraaijenbrink en moeder Adriana Nijman. Echter ik heb geen zekerheid dat dit de juiste Cornelis. Ik moet dus eerst een trouwakte zien te vinden. Ik probeer nog in het streekarchief Voorne Putten rozenbrug (www.streekarchief-vpr.nl ) iets te vinden, maar vind geen aanvullende informatie.

 

Dan maar eens kijken in het archief van ’s-Gravenzande, ofwel het historischarchiefwestland, maar die verwijzen alleen maar naar GenLias en daar zijn we al geweest.

 

Dan wordt het tijd voor onze grote vriend Google. Vaak is het raadzaam, alvorens zelf helemaal een stamboom uit gaan zoeken, eerst maar eens te kijken of iemand ons niet is voor geweest, want dat zou heel veel werk schelen.

 

Makkelijkste manier hiervoor is om gewoon de naam te Googlen. We tikken wederom de naam in (tussen aanhalingstekens) met geboortejaar om niet al te veel hits te krijgen. En ik zie bij de hits dat op de site van www.hans-montanus.nl onze Cornelis deel uitmaakt van een stamboom. Zo zie ik zijn vader en moeder ook terugkomen en dat hij op 16 augustus 1900 in Noordwijk is getrouwd met Adriana Nijman (geboren 22 juli 1876 te Noordwijk).

Ik vind verder ook geen overlijdensaktes van Cornelis of zijn vrouw. Maar als alternatief kunnen we naar www.online-begraafplaatsen.nl  en inderdaad vind ik daar een familiegraf met Adriana Kraaijenbrink-Nijman, overleden in 1960 te Hoek van Holland. Het vreemde is dat de twee andere namen Cornelis Adriaan Kraaijenbrink (geboren 1910, overleden in 1999) en zijn echtgenote zijn. Blijkbaar is dit ook een zoon van Adriana en Cornelis, maar hadden wij die niet gevonden (wellicht viel deze net buiten de 100-jaar termijn die staat voor het invoeren van geboorteaktes).

Vreemd genoeg komt onze Cornelis uit 1872 niet in dit “familie”-graf voor.  

 

Inmiddels ben ik zo’n beetje door mijn bronnen en vooral ook tijd heen. Vanachter onze luie stoel lijkt het niet mogelijk verder te zoeken. Gelukkig komen er steeds meer bronnen bij en binnen niet al te lange tijd zal het ook mogelijk zijn te zoeken in Leiden en omstreken en nog meer plaatsen die nu hun databases nog niet online doorzoekbaar hebben. Voor mij kan dit niet snel genoeg komen.

(Dit artikel is origineel geplaatst in 2011)

 

Reacties
Wat mooi om dit te lezen! Ik ben de kleindochter van Cornelis Adriaan Kraaijenbrink (1910-1999).
Judith Kraaijenbrink | 9-3-2013 |

De vader van Cornelis Kraaijenbrink, Jan, kwam uit Zuidland, de 2 generaties daarvoor kwamen uit Oostvoorne. De naam Kraaijenbrink (op div. manieren geschreven) komt uit de Gelderse achterhoek. Cornelis en Adriana hadden in totaal 6 kinderen, waarvan de genoemde Cornelis Adriaan de jongste was. Cornelis is in 26-9-1952 in Noordwijk overleden.
E.F. Krayenbrink | 26-2-2013 |

Cornelis Kraaijenbrink en Adriana Nijman zijn getrouwd op 16-8-1900 te Noordwijk (zie Gegevens van de inwoners van Noordwijk door Hans Montanus (www.hans-montanus.nl) 
Anne van Rinsum | 18-9-2011 |