^Back To Top

Historische Vereniging Zuytlant

Giften

Een gift kunt u overmaken op IBAN: NL82 RABO 0119.3257.48
ten name van Historische Vereniging Zuytlant.
Uw gift is aftrekbaar mbt uw belastingaangifte.

De Stamboom van Zuidland

stamboomvanzuidland small

Alle Slandenaars verzameld
in woord en beeld 

 

 

Het drama van Bolnes

wo2Het drama aan de Donckselaan te Bolnes (Ridderkerk).
Eén van de meest trieste momenten, die in Ridderkerk plaatsvond was de moord op zeven Nederlandse burgers door Duitse soldaten aan de Donckselaan te Bolnes op 8 mei 1945, drie dagen na de officiele bevrijding.

Zuidlander Wim Kramer, werd door dit drama levenslang blind. Hij kwam oorspronkelijk uit Zuidland en was ondergedoken bij de familie Van Splunder aan de Donckselaan.
Hij is later gehuwd met zijn verloofde, waarmee hij samen in de kelder van het huis van de dokter was weggekropen. De gehuwden hebben nog drie kinderen gekregen en Wim Kramer heeft ondanks zijn blindheid tot zijn 70ste jaar de kost voor het gezin kunnen verdienen met een groothandel in zoetwaren in Zuidland (de ingang van deze groothandel zat aan de Dr. A. Kuyperstraat (dit was de achterzijde van het pand aan de Ring 11)).

Het volledige verhaal kunt u lezen via deze link (klik hier).
Dit verhaal is onderdeel van het boek “Ridderkerk in de Tweede Wereldoorlog” van Stichting Oud Ridderkerk en staat gepubliceerd op de website van de Gereformeerde Basisschool De Driemaster te Ridderkerk.
Let op: dit verhaal linkt naar een PDF bestand die u met een programma als Adobe Acrobat of soortgelijk kunt openen en lezen.